Sklenené bezrámové zábradlie

Sklenené bezrámové zábradlia sú dominantou každého interiéru ale aj exteriéru moderných rezidenčných nehnuteľností ako aj sídiel moderných spoločností. Sklenené zábradlia sa svojim moderným vzhľadom, leskom skla, svojou vzdušnosťou a pocitom hodnoty a luxusu ktorý vzbudzujú, nedajú porovnávať so žiadnym iným typom zábradlia.

sklenené zábradlie na mieru v zapustenom podlahovom profile s čiernym čelným krytovaním a čiernym madlom

Sklenené bezrámové zábradlie je v súčasnosti veľmi často používaným prvkom modernej architektúry budov. Takmer v každej novostavbe postavenej v súčasnom modernom štýle ktorý reprezentuje priestrannosť a presvetlenosť priestorov v spojení s čistotou prevedenia detailov a minimalizmom je použité ako zábradlie sklo. Sklenené zábradlie svojou priezračnosťou umožňuje si plne užívať ničím nerušené výhľady z terás a balkónov rodinných domov a bytov.

Spojením kvalitného lepeného bezpečnostného skla a konštrukčne dokonalých kotviacich prvkov je možné pre zákazníka dodať exkluzívny a bezpečný produkt ktorý sa mnohokrát stáva vedúcou dominantou interiéru alebo neprehliadnuteľným prvkom exteriéru. Svojim hladkým povrchom a  lesklým vzhľadom sa sklené zábradlie nadá porovnať so žiadnym iným zábradlím. Vhodným zakomponovaním skleneného zábradlia do celkového vzhľadu budovy kde je možné naplno využiť možnosti  lesku, odrazov a dokonale hladkého povrchu skla je možné zásadným spôsobom dotvoriť vzhľad každej nehnuteľnosti.

Sklenené samonosné zábradlie najčastejšie dodávame kotvené prostredníctvom terčov ukotvených do konštrukcie schodiska alebo do galérií.

Kotviace terče sú dodávané v rôznych veľkostiach ako aj druhoch povrchov. Najčastejšej bývajú terče celonerezové v kruhovom ale niekedy aj štvorcovom tvare.

Výška podstavy terča určuje vzdialenosť odstupu skla od steny. Odporúčame uvažovať s minimálne 20 a viac mm vzdialenosťou . Dostatočných odstupom skla od steny, bude občasné umývanie skla, v tomto priestore predsa len jednoduchším.

Pri návrhu odstupu sa nesmie zabudnúť na dodržanie normy ktorá predpisuje maximálnu možnú medzeru medzi pochôdzou podlahou pri zábradlí a konštrukciou zábradlia resp. jeho výplňou ktorá nemá byť väčšia ako 50 mm.

Veľmi dôležitým bezpečnostným parametrom je aj maximálna voľna medzera v ploche zábradlia ktorá nesmie prekročiť šírku 120 mm. V sporných resp. atypických situáciách a nezvyčajných tvaroch voľných otvorov v zábradlí je predpísaný tzv. skúšobný hranol predpísaného tvaru ktorý nijakým spôsobom nesmie prejsť otvorom v zvislej konštrukcií zábradlia.

Druhým požívaným typom osadenia zábradlia je v líniových kotviacich profiloch. Zjednodušeným popisom je to vysoký najčastejšie hliníkový U profil do ktorého je hĺbkou osadenia cca 105 mm vsunuté sklo ktoré je následne prostredníctvom narážacích alebo skrutkovacích klinov zakotvené v požadovanej polohe a náklone. Pre sklenené zábradlie v líniovom kotvení platia rovnaké podmienky a pravidla bezpečnostných odstupov a medzier ako pre zábradlie kotvené na terčoch.

sklenené zábradlie na mieru kotvené na bodové držiaky osadené na schodisku z číreho lepeného kaleného skla
Sklenené zábradlie kotvené do profilu Detva

Sklenené zábradlie takmer vo všetkých prípadoch býva dodávané ako číre sklo, skrz ktoré je možný efektný a nerušený pohľad do okolia alebo pri interiérovom zábradlí toto pôsobí dojmom ľahkosti a vzdušnosti . Sklo zábradlia a výplní je samozrejme možné dodať aj s mliečnou fóliou uprostred alebo farebné vzájomným zlepením farebných skiel.

Pre sklené zábradlia používame vždy kalené lepené bezpečnostné skla ktoré aj v prípade poškodenia jedného alebo oboch skiel zaručujú dostatočnú tzv. zbytkovú pevnosť skleného zábradlia. Skladba skiel je v minimálnej možnej konfigurácií pre bežné obytné priestory v zložení 8 + 8 mm bezpečnostné kalené a lepené sklo a  4 vrstvy 0,36 mm bezpečnostnej fólie. Pre zaťaženia väčšie ako sú napríklad verejné priestranstvá, verejné budovy, obchodné priestory je možné dodať skla v skladbe 10 + 10 alebo 12 + 12 mm ale aj 15 + 15 mm.

Pri exteriérových zábradliach doporučujeme použitie horného aspoň minimálneho madla. Toto madlo bude účinne po celú dobu životnosti zábradlia chrániť bezpečnostnú fóliu uprostred skiel pre pôsobením poveternostných vplyvov čím účinne zabránite oxidácií a prípadnej delaminácií skiel zábradlia. (vzniku okrajových bubliniek na hrane skla)   

Použitie iných ako lepených tvrdených bezpečnostných skiel pre sklenené zábradlia je výslovne  nevhodné a nebezpečné . Tvrdené jednoduché monolitické sklo napríklad hrúbky 12 mm je síce lacnejšie ako kalené lepené sklo ale pri prípadnom poškodení toto exploduje a v zlomku sekundy sa stáva množinou črepov ktorá sa jednoducho okamžite zosype na podlahu

Rovnako dôležitým je dodržanie použitia minimálnej konfigurácie / skladby skla skleneného zábradlia. Pri stretnutiach s klientmi sa nám stáva, že sa títo stretli s ponukami od konkurenčných firiem ktoré im ponúkali sklo pre zábradlie v hrúbkach 6+6 alebo dokonca aj 5+5 mm. Je jasné z akých dôvodov  to robia. A klient / záujemca ako laik nemá poňatie o minimálnej doporučenej bezpečnej skladbe zábradlia.

Tretím kritériom pre bezpečnosť skleneného zábradlia je návrh konštrukcie ako napríklad rozloženie terčov ako aj zvolenie typu kotvenia prvkov. Rovnako ako predošle minimálne požadované kritéria aj tu platia určité pravidla pre rozostupy a polohy terčov.

V prípade pochybností ako aj v prípadne už žiaľ zakúpenia zábradlia ktoré zrejme nespĺňa minimálne požadované konfigurácie skla alebo typu či rozloženia kotvenia doporučujeme  požadovať od tohto dodávateľa právoplatný statický posudok pre konkrétnu aplikáciu.

Galéria realizácií skleneného zábradlia na mieru

V galérií skleneného bezrámového zábradlia na mieru sú len fotografie našich realizácií. Nenájdete tu žiadne počítačové vizualizácie alebo fotografie cudzích diel.

Pre filtrovanie zobrazenia podľa zvoleného typu kotvenia zábradlia zvoľte navrchu galérie vami preferovaný typ.  Pre načítanie a zobrazenie ďalšieho bloku fotografií kliknite na tlačidlo „načítať ďalšie fotografie“ ktoré sa nachádza  na spodku galérie. Pre zväčšenie fotografie kliknite na samotnú zvolenú snímku.

Je sklenené zábradlie bezpečné ?

Všetky sklenené zábradlia dodávame z lepeného bezpečnostného skla. Pri zábradlí kotvenom do profilu a na body je to vždy kombinácia kalených lepených skiel a pri sklenených výplniach stĺpikových zábradlí je to kombinácia klasických lepených skiel alebo kalených lepených skiel. Bezpečnostná fólia uprostred skiel je v minimálnej skladbe 2x 0,36 mm pre zábradlia v profile alebo pre sklenené výplne. Pre zábradlia kotvené na bodoch je v minimálnej hrúbka bezpečnostnej fólie 4x 0,36 mm.

Ako je to z trvanlivosťou skleného zábradlia ?

Sklo použité v sklených zábradliach má prakticky neobmedzenú životnosť, takže pre trvanlivosť celku bude hrať hlavnú rolu použité kotvenie zábradlia alebo obdobie kedy nastane čas rozsiahlej rekonštrukcie nehnuteľnosti. Líniové profilové kotvenie skleného zábradlia je vyrobené z hliníku ktorý má mimoriadnu odolnosť. Pri bodovom kotvení je používané nerezové kovanie ktoré má životnosť rovnako ako sklo neobmedzenú. Pri sklenených výplniach je kľúčovým pre životnosť celku, použitý materiál stĺpikov.

Viem si objednať sklenené zábradlie podľa svojich predstav ?

Všetky sklenené zábradlia sú originálom vyrobeným presne na mieru pre konkrétneho zákazníka. Vďaka výrobe na mieru vieme uspokojiť prakticky každého záujemcu o produkt. Bezpečnostné sklo použité pre sklenené zábradlie môže byť číre, celoplošne matované alebo farbené v hmote skla. Bezpečnostná fólia uprostred skiel môže byť použitá číra, mliečna ale rovnako aj v rôznych farebných odtieňoch. Prípadne je možnosť aplikovania vzorového polepu ktorý je možné opakované odstrániť a dať iný alebo aj žiadny.

Montáž skleneného zábradlia ?

Sklenené zábradlia na mieru montujeme po celom Slovensku už 21 rokov. Za toto obdobie sme nadobudli mnoho skúseností ktoré vieme aplikovať pre nového zákazníka. Výsledný produkt vypadá prakticky rovnako, je to jednoducho sklenené zábradlie. Zmeny a variácie sú prakticky na každej stavbe v detaile spôsobu kotvenia. Často je potrebné sa prispôsobiť už osadenému kúreniu, alebo pri exteriérových zábradliach kotvenie prispôsobiť zatepleniu. Pri terasách a balkónoch je často riešený detail odvodu dažďovej vody.

Kompletné dodávky a montáže sklenených bezrámových konštrukcií na mieru po celom Slovensku.

Kontaktujte nás